Leppävirta katsoo tulevaisuuteen

”Meidän tulevaisuutemme on lapsissa. Nyt saamme heille hienot toiminnalliset puitteet”, toteaa Leppävirran kunnanjohtaja Matti Raatikainen kertoessaan syksyllä 2017 käynnistyneestä Leppävirran uuden alakoulun rakennushankkeesta. 

Useassa Suomen kunnassa on painittu 60–80 -luvun rakennusten ongelmien parissa. Eikä tältä ole voitu välttyä Leppävirrallakaan, PohjoisSavossa sijaitsevassa vajaan kymmenen tuhannen asukkaan kunnassa. 

Yksi kehnosta sisäilmasta potenut ja leppävirtalaisten tunteita nostattanut rakennus on kirkonkylän ytimessä sijaitseva alapihan koulu.

Puntaroitiin vanhan peruskorjausta vaihtoehtona uuden rakentamiselle. Myös koulun sijoituspaikasta jouduttiin vääntämään kättä.

Vuosia kestäneiden kirjavien vaiheiden jälkeen syntyi päätös, jossa koulun noin kolmesataa opiskelijaa ja kolmisenkymmentä opettajaa tulisivat saamaan täysin uuden koulukiinteistön.

Oppilaitos toteutetaan kahdessa eri vaiheessa. Rakennusliike U. Lipsanen Oy käynnisti kouluhankkeen ensimmäisen vaiheen, varsinaiset koulutilat käsittävän rakentamisen Vokkolan rinteelle syksyllä 2017. Se on määrä ottaa käyttöön seuraavan kouluvuoden
alussa. Myöhemmin
toteutettavassa toisessa vaiheessa oppilaitoksen viereen nousee liikuntasali. 

Opiskelijat eivät silti ensimmäisen vaiheen valmistuttua jää ilman liikuntapalveluita. Päinvastoin.

”Suomen parhaat lähiliikuntamahdollisuudet”

Kunnanjohtaja Matti Raatikainen on tyytyväinen ratkaisuun, jossa saneerauksen sijaan päädyttiin modernin koulun rakentamiseen Vesi-Leppiksen läheisyyteen.

”Lapsemme saavat tässä ympäristössä käyttöönsä Suomen parhaat lähiliikuntamahdollisuudet”, Raatikainen vakuuttaa.

Kahdensadan metrin säteellä koulusta löytyvät mm. uimahalli, jäähalli ja hiihtoputki. Lähellä on täysin uusi monitoimiareena, joka normaalien liikuntasalien lisäksi on varustettu esimerkiksi keilahallilla, kiipeilyseinällä sekä kunto- ja monitoimisalilla. Aivan vieressä koululaisille avautuvat monipuoliset ulkoliikuntamahdollisuudet palloilukenttineen ja seikkailupuistoineen.

Positiivinen suunta

”On elävän kunnan merkki, kun on nostokurkia on ylhäällä ja vasarat paukkuu”, Raatikainen muotoilee. Hän kertoo kouluhankkeen lisäksi Leppävirralla olevan meneillään useita eri  toimijoiden rakennushankkeita. Myös asuntorakentamiselle on kaavoitettu uusia alueita.

”Rakentaminen on viesti dynaamisuudesta ja eteenpäin menemisestä.”

Kunnanjohtaja näkee Leppävirran tulevaisuuden vahvana ja positiivisena. Leppävirta on hyvien liikenneyhteyksien äärellä ja sen palvelut ovat kaupunkitasoiset. Väestönkehitys on kääntynyt hieman muuttovoittoiseksi.

”Työllisyyden parantumisen myötä myös meidän yrityksillä menee kohtuullisen hyvin.”

Kunnanjohtaja Matti Raatikainen seuraa tyytyväisin mielin Vokkolan rinteen koulurakentamista ja antaa erityiskiitokset Rakennusliike Lipsaselle: ”On hatunnoston arvoista, kun hankkeessa käytetään myös paikallisia yrityksiä.”