Osuuskauppa Suur-Savo rakennuttaa Prisman Pieksämäelle

”Parempaan emme kyllä pysty”, veistelee Osuuskauppa Suur-Savon hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Heikki Hämäläinen pieni pilke silmäkulmassa kertoessaan uutisen vuoden 2018 joulumarkkinoille Pieksämäelle avautuvasta Prismasta.

”Haluamme omalta osaltamme olla mukana luomassa Pieksämäelle elinvoimaa ja uskoa tulevaisuuteen niin, että pieksämäkeläisten eurot säilyisivät oman kaupungin rajojen sisäpuolella, eivätkä valu lähikaupunkeihin”, sanoo Hämäläinen ja vakuuttaa Prisma-hankkeen hyödyttävän Pieksämäen elinkeinoelämää laajasti.

”Tämä on parasta, mitä voimme Pieksämäelle tarjota.”

Osuuskauppa Suur-Savo rakennuttaa Prisman Kangaskadun varteen, liike-elämälle ja tapahtumapaikaksi pari vuotta sitten kunnostetun Pieksämäen Veturitallien ja Veturitorin yhteyteen. SuurSavo kokoaa Prisman katon alle laajan palvelukattauksen.

Hehtaarin kokonaisuus sisältää päivittäistavaravalikoiman lisäksi pukeutumisen, asumisen ja vapaa-ajan tuotealueet. Noin puolet reilun 8000 neliömetrin sisäpinta-alasta on varattu elintarvikkeille. Etumyymälän alueelle sijoittuvat infopiste ja S-Pankin toiminnot.

Prismaan avataan myös parturi-kampaamo sekä kosmetiikan erikoismyymälä Emotion. Ulkopuolisena vuokralaisena Prismaan tulee LähiTapiola. Kesäpihamyymälästä voi hankkia puutarhatuotteita.

Monipuolista palvelukokonaisuutta täydentää polttoaineidenjakelupiste sekä autojenpesukatu.

”Prismaan on helppo tulla.”

”Parkkipaikkoja tulee olemaan automarketin kolmella sivustalla. Niitä on riittävästi ja ne ovat tarpeeksi leveitä turvalliseen pysäköintiin”, esittelee toimitusjohtaja Hämäläinen ja korostaa sekä saavutettavuuden että sijainnin tärkeyttä kaupan käynnille.

”Koko hankkeen kustannusarvio on noin 20 miljoonaa euroa sisältäen Prisma-tavaratalon, polttoaineidenjakelupisteen ja autojenpesukadun rakentamisen sekä rakennuttajan omat hankinnat mukaan lukien”, kertoo Hämäläinen. Haemme noin 25 miljoonan vuosittaista myyntiä.”

Prisma tulee työllistämään yli 80 henkilöä.

Paikallisuus on valttia

”Pyrimme löytämään uuteen automarkettiimme hyvät työntekijät Pieksämäeltä ja sen läheisyydestä”, Hämäläinen korostaa. Hän kertoo, että myös rakentamisen aikana osuuskauppa suosii mahdollisimman paljon paikallista osaamista, työvoimaa ja paikallisia hankintoja.

Paikallisuus on yksi keskeisimpiä Osuuskauppa Suur-Savon arvoista.

”Tuotepolitiikassakin pyrimme ottamaan myyntiimme oman alueemme viljelijöiden ja tuottajien tuotteita.”

Tuoreet elintarvikkeet hoituvat suorina toimituksina. Osa lähialueen tuottajien tuotteista kulkee Sipooseen juuri valmistuneen, pitkälle automatisoidun päivittäis- ja käyttötavaralogistiikka keskuksen kautta niin Pieksämäen Prismaan kuin ympäri maata sijaitseviin S-ryhmän kauppoihin.

”Oikea hetki rakentaa”

”Normaalisti kauppaa uudistetaan noin kymmenen vuoden välein.”

”Pieksämäellä hyvällä liikepaikalla sijaitsevan S-marketin avaamisesta on aikaa kaksikymmentäyksi vuotta, eikä remonttia sen jälkeen ole tehty. Silti se on ollut edelleenkin alueemme paras myynnin kehittäjä.”

”Vanha yksikkö on saavuttanut täysiikäisyyden rajan ja tullut teknisen käyttöikänsä päähän.”

”Meillä on ollut pakottava tarve S-marketin uudistamiselle”, sanoo Heikki Hämäläinen ja paljastaa että Osuuskauppa Suur-Savossa on pohdittu vaihtoehtoisia ratkaisuja, myös uuden
S-marketin rakentamista.

Nelisen vuotta sitten Osuuskauppa Suur-Savo ja Kesko allekirjoittivat aiesopimuksen Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n kanssa mittavasta Veturitallien oheen tulevasta kauppakeskushankkeesta.

Keskon ilmoittaessa jäävänsä pois hankkeesta Lipsaselta todettiin, ettei alkuperäisessä laajuudessa toteutettavaan kauppakeskukseen ollut enää edellytyksiä. Rakennusliike irtisanoi Pieksämäen kaupungilta vuokraamassa reilun 67 000 neliömetrin tontin vuokrasopimuksen.

Samassa yhteydessä Osuuskauppa Suur-Savo tarjoutui vuokraamaan kauppakeskukselle suunnitellulta liikepaikalta noin 20 000 neliömetrin maa-alueen uutta Prismaa varten.

Helppo rakentajan valinta

S-ryhmällä on Suomessa on 70 Prismaa. Uusin avasi juuri ovensa Hollolassa. Pieksämäelle nousee saman kokoinen. Ennestään Suur-Savolla on Prismat Mikkelissä ja Savonlinnassa.

”Rakennusliike U. Lipsanen on urakoitsija, joka on paneutunut kauppakeskukseen, tuntee paikkakunnan ja ollut mietinnässä usean vuoden ajan, kuinka liikekeskus olisi toteutettavissa.”

”Siksi päätimme, ettemme enää erikseen lähde kilpailuttamaan urakkaa, vaan etsitään rakennusliikkeen kanssa yhdessä molempien kannalta parhaat mahdolliset ratkaisut”, perustelee Heikki Hämäläinen.

”Kilpailuttamisella ei olisi voitettu euroissa mitattuna mitään.”

Prisma-hankkeen rakennusmuodoksi valittiin tavoitehintaurakka.

”Pääsemme nyt itse vaikuttamaan ratkaisuihin ’open books’ -periaatteella.”

”Tunnemme toisemme aiempien rakennusprojektien myötä. On helppo lähteä viemään hanketta eteenpäin luottamukseen perustuen,” toteaa Hämäläinen ja kiittää samalla joustavaa toimintaa Pieksämäen kaupungin kanssa.