Kuvansiin alueen asukkaita yhdistävä koulu

”Onhan tämä harvinaista pienelle kunnalle, uuden rakentaminen”, hehkuttavat Joroisten kunnan tekninen johtaja Petri Miettinen ja  rakennuttamispäällikkö Mikko Luostarinen yhteen ääneen. ”Ei vanhan parsimista, eikä pohdintaa, kuinka saadaan pelastettua vanhaa.

Joroisissa rakennetaan uutta koulua Kuvansiin, noin tuhannen asukkaan
taajamaan Varkauden ja Joroisten kunnan rajalla. Hankkeen pääurakoitsijaksi valittu Rakennusliike U. Lipsanen Oy käynnisti rakennustyöt elokuussa 2018.
Ennen sitä tontilta, jossa sijaitsee eri vuosikymmeninä valmistuneita rakennusosia, purettiin pois 90-luvulla valmistuneen koulukiinteistön opetustilojen osuus. Vanhan rakennuksen liikuntasali säilyy paikallaan. Se peruskorjataan hankkeen yhteydessä ja liitetään uudisrakennukseen.

”Kaikki sai alkunsa, kun keväällä 2017 vanhassa koulurakennuksessa todettiin sisäilmaongelmia”, kertoo tekninen johtaja Petri Miettinen. Opetus siirtyi väistötiloihin. Kunnassa ryhdyttiin punnitsemaan eri vaihtoehtoja: rakennetaanko uusi koulukiinteistö, päädytäänkö vuokrakouluun vai jääkö
Kuvansi kokonaan ilman koulua.

Työryhmä piti koulun säilyttämistä taajaman olemassaolon ja sen kehittämisen kannalta elintärkeänä. ”Vaikka vuokrakoulu oli pitkään yksi vaihtoehdoista, päädyttiin omaan investointiin ja uuteen kouluun. Se oli myös Joroisten kunnanvaltuuston yksimielinen päätös”, sanoo Petri Miettinen.

Koulu ja liikuntasali ovat olleet aiemmat vuodet aktiivisessa iltakäytössä.
Miettinen uskoo, että koulu tulee jatkossakin olemaan alueen asukkaiden tärkeä kohtaamispaikka. Uudisrakennuksen keskusaula ja ruokala tulevat mahdollistamaan iltakäytön sekä erilaisten tilaisuuksien ja kokousten järjestämisen.

Realismia ja ripeää toimintaa

”Hankesuunnitteluvaihe oli aika nopea”, toteaa rakennuttamispäällikkö Mikko Luostarinen Joroisten kunnasta. Hän toimii Kuvansin hankkeessa tilaajan edustajana sekä rakennuttajan valvojana. ”Toteutussuunnitelmien laatimiseen meni noin kolme, neljä kuukautta. Hanke saatiin kilpailutukseen kesäksi hyvissä ajoin. Rakentamiselle varattiin aikaa tasan vuosi.”

”Suunnitteluvaiheessa mietittiin puukoulua, mutta aikataulun kireydestä
johtuen päädyttiin perinteiseen puurunkoiseen ja mineraalivillaeristeiseen ratkaisuun. Julkisivuun tulee puuta sekä rappauspintoja. Myös sisustuksessa on käytetty puuta”, Luostarinen kuvailee. Uudisosaan, kooltaan noin 850 neliömetriä, tulee neljä luokkahuonetta, opettajainhuone, keittiö, aulatiloja sekä varasto- ja sosiaalitiloja.

”Koulu on sekoitus perinteistä sekä uuden opetussuunnitelman mukaista tilaa. Tilat on suunniteltu monikäyttöisiksi käyttäjien tarpeita ajatellen.” Luostarinen kertoo käyttäjien olleen alusta alkaen mukana kommentoimassa suunnitelmia ja esittämässä ajatuksiaan. ”Tilat ovat hyvin kompaktit. Hukkatilaa ei juuri ole. Mielestämme arkkitehti onnistui oikein hyvin yhdistämään vanhan ja uuden.”

Rakentaminen luotettavissa käsissä

Petri Miettinen ja Mikko Luostarinen kertovat tarjouskierroksen jääneen aika hiljaiseksi: ”Lipsanen oli ainoa todellinen vaihtoehto ja aidosti kiinnostunut kohteesta.”

”Halusimme tukeutua kokonaisurakan osalta luotettavaan toimijaan, joka pystyy hankkeen toteuttamaan.”

Kuvansin koulun kustannusarvio on noin 4,5 miljoonan euron luokkaa. Lisäksi kunta tekee koulurakennukseen omia kaluste- ja tilaajahankintojaan.

”Rakennusliike Lipsasen työmaa on toiminut hienosti ja yhteydenpito on ollut tiivistä”, toteavat Miettinen ja Luostarinen.

Uusi koulu valmistuu elokuuhun 2019 mennessä.

Kuvansin koulun arkkitehtisuunnittelusta on vastannut Rakennuskonsultointi K-Suunnittelu Oy.

”Tilojen avoimuus, joustavuus sekä käytännöllisyys ovat asioita, jotka ovat ohjanneet suunnitteluamme”, kiteyttää K-Suunnittelun arkkitehti Kimmo Hartikainen ja kertoo, että iltakäytölle haluttiin antaa painoarvoa.

”Tontilta poistuvat vanhat rakennukset antoivat mahdollisuuden uudelle pihajärjestelylle, mikä lisää osaltaan rakennuksen toiminnallisuutta.”

Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n vastaava työnjohtaja Ossi Teittinen:
”Sääsuoja on tullut jäädäkseen”

”Tämän päivän kriteerejä noudattaen Kuvansin koulun kaltaisen  rakennuksen tekeminen olisi mahdotonta ilman sääsuojaa”, toteaa Ossi Teittinen, joka toimii vastaavana työnjohtajana Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n työmaalla Joroisissa. ”Sääsuoja on tullut rakentamiseen jäädäkseen”, Teittinen uskoo.

Monimuotoisuutensa ja kokonsa takia, sekä osittain myös aikataulusyistä, Kuvansin koulun rakennusmuodoksi valittiin paikallaan rakentaminen. ”Uudisrakennuksessa suurimmat valmisosat ovat liimapuu- ja kattoristikot. Talon muut rakenteet syntyvät kappaletavarasta”, Ossi Teittinen sanoo. ”Uudisosan julkisivu on suurimmaksi osaksi puuverhousta ja vähän lasiseinää sekä levyverhousta.”

”Kun saimme perustukset valettua ja elementtirakenteisen väestösuojan tehtyä, pystytimme sääsuojan. Uudisosan päälle sääsuoja saatiin marraskuun 2018 alusta. Sen sisällä alkoivat puurakennetyöt.”

Liikuntasali huputettiin tammikuun alussa. Sääsuojan alla korjataan liikuntasalin katto: peltikatto poistetaan ja sen tilalle asennetaan huopakatto.

Ossi Teittinen kertoo, että sääsuojat ovat paikoillaan kunnes rakennuksen vaippa on säänpitävä, käytännössä noin 3–4 kuukauden ajan.

”Kosteudenhallinta hanskoissa”

Kuvansin koululla rakennetaan Kuivaketju10:n toimintamallin periaatteiden mukaisesti. Toimintamalli kattaa hankkeen kaikki vaiheet tilaamisesta ja rakennussuunnittelusta rakentamiseen, käyttöönottoon sekä käyttöön. Kuivaketju10:n avulla pyritään vähentämään kosteusvaurioiden riskiä rakennuksen koko elinkaaren ajan.

”Kosteushallinnan ammattilaiset ovat olleet projektissa mukana jo alusta alkaen”, Ossi Teittinen kertoo. ”Seuraamme rakenteiden kuivumisolosuhteita rakentamisen aikana. Alihankkija tekee meille kosteusmittaukset ja olosuhdehallinnan seurannan. Mitataan lämpötiloja sekä sitä, kuinka lattian kuivuminen kehittyy. On tärkeää, että saadaan paikat kuiviksi, ennen kuin niitä pinnoitetaan.”

Aikataulun puitteissa

”Liikuntasalin katon ja yläpohjan korjaustarpeiden takia jouduimme hieman tarkentamaan aikataulua. Uudispuolella puolestaan olemme päässeet tekemään ihan täysillä töitä ja sen suhteen olemme ihan aikataulussa”, Ossi Teittinen mainitsee. ”Meillä on täällä hyvät tekijät”, Teittinen kehuu Kuvansin koulun rakentajia. ”Työt ovat edenneet ihan kohtuullisesti.”