3/12 Lipsanen 70v

Savon Solmu, Pieksämäki

3/12 Syksyn 1973 maailmanlaajuinen energiakriisi aiheutti suuria korotuspaineita hintoihin, öljyn hinnan karatessa ennätystasolle. Inflaatio laukkasi vuosikymmenen puolessa välissä lähes 20%:n vauhdilla. Ylimitoitetut palkkaratkaisut, verotuksen kiristyminen ja monet muut seikat johtivat lopulta siihen, että Suomeen julkistettiin ”kansallinen hätätila”. Yritykset joutuivat tilanteen johdosta kannattavuusongelmiin ja konkurssien määrä kasvoi. Rakennusliike U. Lipsanen oli kuitenkin ajoissa varautunut vaikeisiin aikoihin mm. rakentamalla omia kiinteistöjä, joiden vuokratulot mahdollistivat omalta osaltaan selviytymisen. Haastavista ajoista huolimatta yrityksen liikevaihto lähes viisinkertaistui 70-luvun ensimmäisellä puoliskolla.

1970-luku olikin siis ainakin urakoiden määrällä ja rakennuskohteiden näkyvyydellä mitattuna Rakennusliike U. Lipsasen historiassa siihen asti menestyksellisin. Seitsemästäkymmenestä kohteesta runsaat 50 sijaitsi Pieksämäellä ja loput Mikkelissä, Suonenjoella, Joroisissa, Heinävedellä, Varkaudessa, Jäppilässä sekä Kangasniemellä. Merkittävimpiä kohteita olivat mm. Pieksämäen Säästörakennus Oy, SOKOS-tavaratalo, Oy Hackman AB:n teollisuushalli, Kongressihotelli Savonsolmu, Pieksämäen uimahalli, Pieksämäen posti, VR:n konepajan suojamaalaamo ja pikakorjaushalli sekä oman yrityksen Lipa-Betoni Oy:n teollisuushalli.

Kiinteistöneuvos Uuno Lipsanen arvosti suuresti liikeystäviään, toimihenkilöitään ja pitkäaikaisia työntekijöitä. Vuonna 1975, kun yritys oli toiminut 25 vuotta ja saavuttanut jo merkittävän jalansijan Pieksämäen talousalueen ulkopuolellakin hän totesi mm. näin:

”Työntekijöiden ansiosta rakennusliikkeemme on pystynyt onnistuneisiin suorituksiin Pieksämäen talousalueella sekä lähikunnissa. Valtakunnalliset työnantajat, kuten VR, Rakennushallitus ja Imatran Voima ovat osoittaneet luottamuksensa antamalla huoleksemme mm. konepajan, monien virastotalojen, koulujen, sekä voimalaitoksen rakennustyöt.
Rakentaja ei voi välttyä vastoinkäymisiltä näinkin pitkällä taipaleella. Rakennusliike U. Lipsanen on kasvanut nykyiseen laajuuteensa rakennuttajien ja liikkeen tukijoiden avulla. Tasainen kasvu on ollut toisaalta mahdollinen hyvän ja ammattitaitoisen mestari- ja työntekijäkunnan ansiosta. Olemme hankkineet omaan käyttöön kaikki nykyaikaisessa rakennustyössä tarvittavat laitteet, kuten nosturit ja maatyökoneet. Toivon, että voimme entisessä laajuudessa rakentaa Pieksämäen talousaluetta ja koko Savoa.
Iloitsen myös, että omien lasteni kiinnostus rakentamiseen edistää liikkeemme jatkuvuutta. Tyttäreni ja poikani ovat saamassa nykyaikaista alan koulutusta teknillisessä korkeakoulussa ja -opistossa.”

1970-luku toi Rakennusliike U. Lipsaselle huikeat 70 urakkaa, joten 80-luvulle lähdettiin toiveikkaana ja odottavin tunnelmin. Uusi sukupolvi teki tuloaan yrityksen johtoon, jonka vuoksi 80-luku toi tullessaan suuria muutoksia, uudistuksia sekä palkitsemisia. Niistä lisää seuraavalla kerralla.

Lähde: Hyyrinen, Hannu 2011: Tilaa Tulevalle

#rakennusliikelipsanen #rakenneonvoima #rakentaminen
#rakennusala #julkinenrakentaminen #kotimainen #työmaa
#juhlavuosi #historiikki #lipsanen70v