12/12 Lipsanen 70v

12/12

Palataan vielä hetkeksi ihan alkuun. Juvan Vehmaan kylässä syntynyt Uuno Lipsanen perusti omaa nimeään kantavan rakennusliikkeen vuonna 1950. Alkuvuodet etenivät verkkaista tahtia yhden hankkeen vuosivauhtia. Yritys muutti Juvalta Pieksämäelle vuonna 1954. Voimakkaasti kasvava ympäristö tarjosi paremmat mahdollisuudet ja 1950-luvun lopulla tapahtui läpimurto, kun rakennusliike urakoi valtion omistuksessa olleen Nikkarilan Metsäkoulun. 1960-luvun puolivälissä yritys nousi valtakunnallisesti merkittäväksi, kun se seuraavan seitsemän vuoden aikana ja vielä myöhemmin pääsi VR:n paikalliseksi ”hovirakentajaksi.” Urakat alkoivat Pieksämäen Konepajalta. Yritys kasvoi voimakkaasti ja työllisti parhaimmillaan pari sataa henkilöä. Imatran Voiman Huutokosken voimalaitosurakka 1970-luvun puolivälissä laajensi yrityksen tunnettavuutta valtakunnallisena toimijana.

Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n perustaja Uuno Lipsanen paljasti eräässä haastattelussa 1990- luvun lopulla johtolangan omassa elämänfilosofiassaan. Hänen toimintansa on aina perustunut rehellisyyteen, avoimuuteen ja luottamukseen toisiin ihmisiin. ”Aina tulee eteen vaikeita paikkoja, mutta niistä tulee pystyä keskustelemaan ja ne tulee ratkaista heti.” Ei siis mikään ihme, että näin viisas mies palkittiin myös elämäntyöstä 30.11.1973, kun Ahti Karjalainen luovutti tasavallan presidentin myöntämän kiinteistöneuvoston arvonimen.

Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n 60-vuotisjuhlassa 18.6.2010 Vuorineuvos Kari Neilimo puhui juhlapuheessaan seuraavasti: ”Pienestä, vuonna 1950 perustetusta rakennusalan yrityksestä on kuuden vuosikymmenen aikana kehittynyt tänne kotipaikkakunnalleen Pieksämäelle nykyaikainen, menestyvä keskisuuri rakennusalan yritys, jolla on laaja-alaista rakennustoimintaa monella paikkakunnalla Suomessa. Rakennusyrityksen perustaminen ja kehittäminen on vaatinut sen perustajalta Uuno Lipsaselta, hänen seuraajaltaan rakennusneuvos Matti Lipsaselta sekä yrityksen kolmannen polven nykyjohdolta Antti Lipsaselta ja koko perheeltä ja osakkailta rohkeutta, näkemyksellisyyttä, yrittäjyyttä ja osaamista. Samoin henkilökunnalta on edellytetty vahvaa omien työtehtävien osaamista ja sitoutumista asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n yritystarina on menestyskertomus. Vaatimattomista taloudellisista lähtökohdista on sitkeydellä ja kovalla työnteolla rakennettu menestystarina yhdessä perheen, johdon ja esimiesten, henkilöstön, asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Asia ei ole ollut helppo, mutta koko ajan on uskottu omaan osaamiseen ja toimintatapaan. Perheyritystoimintaan liittyvä pitkäjänteisyys on ollut Rakennusliike U. Lipsanen Oy:n toimintaan liittyvä ominaispiirre.”

Näistä sanoista matka ja kasvu on jatkunut. Kesällä Rakennusliike U. Lipsanen Oy juhli jo 70-vuotista taivaltaan, jonka kunniaksi historiaa haluttiin tuoda esille myös sosiaalisessa mediassa. Vaikka tämä on historiapostausten viimeinen osa, niin tarinamme jatkuu. Toivottavasti tulet seuraamaan matkaamme jatkossakin. Meidät löydät nettisivujen lisäksi Facebookista, Instagramista sekä LinkedInista. Kiitos, kun olit mukana.

Lähde: Hyyrinen, Hannu 2011: Tilaa Tulevalle
#rakennusliikelipsanen #rakenneonvoima #rakentaminen
#rakennusala #julkinenrakentaminen #kotimainen #työmaa
#juhlavuosi #historiikki #lipsanen70v