1/12 Lipsanen 70v

1/12 Jokaisella tarinalla on alku. Rakennusliike U. Lipsasen juuret juontavat vuoteen 1950, jolloin Juvan kunnan rakennusmestari Uuno Lipsanen teki viranomaisille yritysilmoituksen rakennusliikkeen perustamisesta. Päätös itsenäiseksi yrittäjäksi ryhtymisestä ei ollut helppo. Elettiin puutteellisia sodanjälkeisiä aikoja ja omaan yrittämiseen tarvittiin vahvaa itsetuntoa ja rohkeutta. Sitä ei Uunolta onneksi puuttunut ja hän ryhtyi itsenäiseen urakointiin yhtiökumppaninaan taitava kirvesmies Mauno Hintsanen.

Yhteistyö sujui hyvin ja julkista rakentamista riitti jonkun verran. Urakoiden saamiseksi oli hankittu hyviä suhteita ja onnistumista. Hyvin pian tultiin kuitenkin siihen tilanteeseen, jossa Juvalla toiminnan kehittäminen ja laajentaminen oli tullut tiensä päähän, yrittämisen edellytyksiä oli lähdettävä etsimään muualta. Katseet kohdistuivat Pieksämäen suuntaan.

Sukulaisvierailut Pieksämäellä vahvistivat käsitystä siitä, että toimintaedellytykset runsaan 20 vuoden ikäisessä, kehittyvässä kauppalassa olisivat paremmat ja paikkakunnalta puuttui laajempi yksityinen rakennusliiketoiminta. Tässä Uuno näki mahdollisuuden ja Rakennusliike U. Lipsanen siirsi rakennusliikkeensä toiminnan vuonna 1954 Pieksämäelle.

Alku Pieksämäellä ei ollut helppo, koska rautatieläiset ja poliittiset voimasuhteet eivät suosineet yksityistä yrittämistä. Ilman urakoita uusi yrittäjä ei kuitenkaan aloittamisvuonna jäänyt, vaan sai maalaiskunnan puolelta Naarajärven koulun rakennusurakan sekä Torikatu 11 asuin- ja liikehuoneisto hankkeen. Nikkarilan Metsäkoulun urakka vuonna 1959 merkitsi Rakennusliike U. Lipsaselle uutta ja isoa aluevaltausta. Jalan saaminen oven rakoon valtion hoitamaan rakennustoimintaan toi molemminpuolista luottamusta ja rakennusliikkeen maine sai laajaa tunnustusta. Tästä oli hyvä jatkaa eteenpäin.

Lähde: Hyyrinen, Hannu 2011: Tilaa Tulevalle

#rakennusliikelipsanen #rakenneonvoima #rakentaminen #rakennusala
#julkinenrakentaminen #kotimainen #työmaa #pieksämäki #juhlavuosi #historiikki #lipsanen70v